Första simning från Nidingen, någonsin?

I lördags kunde vi genomföra ett äventyr som varit på radarn i ett par år. Att simma från  NIdingen till min Onsala där jag vuxit upp om somrarna.

Det är en rejält exponerad simning. För er som känner till Nidingen så är det en av västkustens mest avlägsna öar, och mytomspunnen skeppskyrkogård. 900 skepp har gått under där ute, det är Sveriges äldsta fyrplats. Ön reser sig inte mer än ett par meter över havet, men revet är flera kilometer långt.

Det är inte många dagar som det är bra väder nog att åka till Nidingen med båt, än mindre simma. Men några dagar bestämde vi oss för att försöka .18 grader i vattnet, 6-7 sekundmeter och allmänt OK väder.  Oavsett vad så är strömmarna riktigt starka runt nidingen och det går ALLTID rejält med sjö där ute.

Jag hade rekryterat 4 andra simmare, så vi var totalt 5 st och en båtförare (stort tack för insatsen!) som åkte ut på lördag morgon. Det var en ganska skumpig färd ut, vågorna var trots allt inte så små. Jag började tvivla på hur det skulle funka. Men vi skulle ha vågor snett bakifrån så det var inte maximalt dåligt iallafall.

Vi beslutade oss att starta från Lilleland, den ensamma fyren som markerar ena änden av Nidingens rev. Dagen till ära hade strömmarna skapat en liten ö brevid fyren. Just det – strömmarna kastar ibland upp stenar så det blir en ö på 100-200 kvadratmeter. Men oftast är det bara vatten runt fyren. Det ger kanske lite perspektiv på vilken typ av kraft strömmen har runt revet.

Vi hoppade i från båten och simmade upp till revet. Omedelbart insåg vi att det skulle bli en grymt fin simning. Sikten var säkert 20 meter, kristallklart. Rejält strömt, mycket maneter, men de var främst vackra. Så här långt ut håller de sig oftast ett par meter ned, och det var lätt att navigera runt dem.

Makalöst fin dag, och vi såg med förväntan fram emot den 8 km långa simningen. Jag simmade givetvis i min riktigt fina Sailfish One från trithleten.se som var lagom varm och riktigt fint glid. Robert hade en Swimsafe med sig , ett mycket bra hjälpmedel för att synas på exponerade OW-simningar. Det skulle egentligen alla ha vid liknande simningar.

Vi startade bra, men kanske lite ivriga och snart hade vi spritt ut oss, eftersom vi är lite olika starka simmare. Ulf flöt som en kork i vattnet eftersom han hade extra mycket neoprene för att inte frysa. Robert simmade i sin takt. Men efter 15-20 minuter insåg vi att vi skulle behöva hitta en bättre struktur –  båtföraren hade nog börjat bli  nervös, eftersom det snart inte gick att se och hålla ihop hela gänget.

Så vi samlade oss och såg till att ha lite bättre disciplin i att simma tillsammans i rimlig närhet av båten.

Efter en timme var det fikapaus – smått surrealistiskt att ligga i vattnet mitt i havet och äta äpple. Här någonstans kom också en annan båt förbi och fick se oss ligga simmandes. Just då var följebåten en bit bort, så de undrade nog vad vi höll på med, 2 km från närmsta land.

Vattnet var fortsatt grymt klart och vackert. Vi surfade fint fram i vågorna in mot Malö. Men avdrift av ström, vågor och vind var rejäl, så vi kom alldeles för långt norrut på Malö, och fick simma längs med ön för att runda den. Lite bonus.

Vi rundade Malö och här blev vattnet något sämre, och maneterna lite mer närgångna. Samtliga brände sig, dock inte så farligt. Vi simmade in med ett par pauser till Skalla Hamn och mot Knallekilen för en sista spurt.

Fältet delades upp lite – givetvis var detta ingen tävling (eller blev det kanske 1-2 i ställning nu Ulf) men supersimmaren Wolff var givetvis tvungen att öka farten lite, och jag ville givetvis svara.

Precis innan sjöboden passerade vi några som åt lunch i sin båt – stora ögon där också. Väl iland träffar vi en man som frågar hur långt vi hade simmat. Från Nidingen, svarar jag något småleende. Inte en chans att han trodde mig.

Stort tack till Niclas, Ulf, Robert, Torbjörn och Jon-Erik för att ni gjorde detta möjligt!

Simningen blev verkligen episk och gav mersmak. Jag får studera kartan för att se på nya utmaningar. Fladen -> Bua nästa gång kanske. 18 kilometer.

Så en uppmaning – vet ni om det är någon annan som simmat till/från Nidingen någon gång? Hör isåfall av er om detaljer!

Robert har också skrivit en fin Racereport här: http://www.marathon.se/bloggar/robert/2013/8/simutflykt-nidingen

Bilderna nedan i omvänd ordning…

Första bilden (tagen av mig själv några år sedan) ger lite perspektiv på simningen…

OOM_3867

OOM_2706

OOM_2675

OOM_2667

OOM_2664

OOM_2662

OOM_2656

OOM_2649

OOM_2636

OOM_2634

OOM_2631

OOM_2621

OOM_2616

OOM_2615

OOM_2607

OOM_2606

OOM_2597

OOM_2595

OOM_2588

OOM_2577

OOM_2572

OOM_2571

OOM_2558

OOM_2556

IMG_5410

IMG_5398

DCIM100GOPRO

DCIM100GOPRO

DCIM100GOPRO

DCIM100GOPRO

DCIM100GOPRO

rutt

Nidingenfranovan_2

nidingen_w_logo

OOM_3845

OOM_3857

Advertisements

2 thoughts on “Första simning från Nidingen, någonsin?

  1. Pingback: Recap 2013 | TriDurance

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s