Hockey, Cykling, Priser och ANNAT

Mycket positivt med alla lopp inom cykel, löpning och annat – och att trycket att anmäla är så stort på alla dessa. Nackdelen är givetvis att man måste bestämma omgående vilka tävlingar man vill köra kommande år. Inte så kul alltid att tävlingarna säljer slut på minuter!
Man också fundera på varför vi i Sverige (som ju har världens största halvmara, världens största cykellopp och världens störsa skidlopp etc) också skall ha världens högsta anmälningsavgifter för dessa. Kanske hänger det samman med världens (näst?) högsta skattetryck. På kontinenten är priserna för cykellopp och andra lopp ofta bara 10-20% (eller kanske upp till 50%) av kostnaden i Sverige. Vätternrundans senaste höjning är ju sjuk.

Speciellt om value for money bara är 3 av 30 bilfria mil (är det inte otroligt dåligt betyg för vårt samhälle när vi faktiskt har världens största lopp?), ytterligare en meningslös medalj samt en pastasallad efteråt.

Och Frölunda går in i Gbggirot för att tjäna pengar. När kommer prisökningen? Om jag vill supportera Hockey går jag på matcherna, jag vill hellre att mina (alldeles för dyra anmälningsavgifter) skall gå till sporten i sig!

“Frölunda köper 40 procent av Göteborgsgirot. – Vi gör det inte för att rädda Gais – utan för att tjäna pengar, säger ordförande Mats Grauers till GP.”

http://www.gp.se/sport/1.2012639-gp-avslojar-frolunda-gar-in-i-goteborgsgirot

Vad göra – like it or leave it är nog en bra strategi. Efter att själv kört en del internationella tävlingar så tycker iallafall jag att det är så mycket mer berikande, en större upplevelse.

Internationella större lopp med fokus på upplevelsen och lokala low-key lopp is da shit!

EDIT: Sammanställning på grymt spännande alternativ till Vätterrundan som respons på omotiverad prishöjning: http://happymtb.org/forum/read.php/1/2195271/2195302

Advertisements

5 thoughts on “Hockey, Cykling, Priser och ANNAT

 1. Christer Schapiro

  Caballo Blanco Memorial Run kostar 200:- och minst hälften går till “välgörenhet”…
  http://redhorse.se/CBM.html Det finns många mindre lopp också – inte så prestigefyllda utan snarare gemytliga…

  Reply
 2. tridurance Post author

  Precis vad jag menar Christer – finns många lokala trevliga lopp som är roliga att genomföra och samtidigt lättillgängliga.

  Reply
 3. Dahlhöjd

  Fan vad bra skrivet! Hade en diskussion med Jojje Borsen på Runners om detta på Twitter. Han menade att det vore på sin plats att HÖJA anmälningsavgifterna för att det kommer ändå att bli slutsålt (läs IM Kalmar , ÖtillÖ. GBGvarvet mfl) Han skulle utveckla detta i ett blogginlägg…..väntar fortfarande…

  Reply
 4. bikerkayaker

  En oerhört viktig orsak är att vi svenskar troligen är världens största varumärkessuckers.
  Själv har jag prioriterat ffa. utländska lopp i många år. I princip alla är trevligare än svenska lopp. När det gäller cykel så är i princip allting i arrangemangen bättre och om man jämför säkerheten så blir skillnaderna skrattretande stora.

  Reply
 5. tridurance Post author

  Dahlhöjd – man kan ju tänka så att låta marknadskrafterna styra och höja priset till balans. Jag ansvarar själv för ett par bolag, och det är ju inte orimligt att resonera så. Paradoxen är ju att det är vi motionärer på olika nivåer som accepterar och skapar problemet. Jag kan acceptera höga priser på specialtävlingar som Ö till Ö, men Vätternrundan, Göteborgsvarvet etc tycker jag är lite osmakliga, det finns många fler exempel. Men vi skall också komma ihåg att flera triathlontävlingar har inte genomförts förra och detta året pga dåligt kundunderlag. Så det är vi som skapar problemet genom att vi alla skall köra samma tävlingar. Del av problemet är ju dock value for money – om man har möjlighet att dra in 1750 (?)SEKx20.000 personer på enbart Vätternrundan (plus sponsorer) tycker jag att man VR och kommuner kan se till att fixa bilfritt. Bara all turistinkomster och cred till Motala som skapas borde räcka för det.
  Fredrik: du har absolut rätt i dina poänger.

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s